۵/۰۶/۰۳

پارکت چیست

 پارکت چیست

پارکت چیست؟

پارکت یکی از انواع کفپوش است که برای پوشاندن کف یک مکان به کار میرود. در اینجا قصد داریم اطلاعات مختصری درباره انواع کفپوش ها و دلیل استفاده از آنها و همچنین اطلاعات کاملی درباره پارکت و انواع کفپوش پی وی سی در این مقاله ارائه خواهد شد. یکی از اولین مواردی که هنگام طراحی دکوراسیون باید را در نظر بگیریم کف ساختمان و کفپوش آن است. اولین موردی که کاملا به چشم می آید و دکوراسیون و رنگ آن را باید با آن هماهنگ کرد کفپوش ساختمان است. در واقع اگر کف خانه شما سرامیک باشد، باید به یک نوع رنگ و چیدمان وسایل خانه را ترتیب دهید و اگر کف خانه پارکت لمینت بود باید به نحوی دیگر محیط را مطابق آن ترتیب دهید. پس برای اینکه دکوراسیون خانه یا محل کارتان را به طور اصولی درست کنید اول از همه به کفپوش محیط اهمیت دهید و در انتخاب آن دقت کنید. یکی از تغییراتی که حال و هوای محیط خانه را متحول میکند تغییر دکوراسیون است. شاید بهترین ایده برای تغییر دکوراسیون، انتخاب کفپوش‌ و پارکت‌ شیک و جذاب باشد تا حس مثبتی در محیط هم ایجاد کند. همواره فراهم شدن هماهنگی و نورپردازی‌ دوست داشتنی در انتخاب کفپوش تاثیر بسزایی دارد.

انواع کفپوش ساختمان

در سال های قبل به طور معمول هنگام ساخت، کف زمین را موزاییک میکردند و روی آن کامل موکت پهن می کردند و روی موکت فرش می انداختند. اما به مرور این طرز ساخت منسوخ شد و جای آن را کفپوش های دیگری مثل سرامیک ، پارکت ، پارکت لمینت و ... گرفتند.

پارکت یک نوع ویژه از کفپوش است که از برش های چوب تنه درختان مختلف (کاج ، بلوط و ... ) تولید می شود. طریقه تولید آن به این صورت است که تنه درختان را در اندازه های مختلفی برش میزنند و بعد از عملیات جلا دادن به صورت مستقیم به عنوان پارکت در محل مورد نظر نصب می شود.

مزایای پارکت

1- پارکت چون از جنس چوب است به همین دلیل دارای تعادل دمایی است و به سرعت سرد و گرم نمی شود و حس خوبی از راه رفتن و نشستن روی آن میگیریم. ار بهترین برند پارکت تولیدی در ایران میتوان به پارکت آرتا اشاره کرد. پارکت آرتا با دارا بودن تنوع طرح و رنگ و بیش از 30 مدل برای هر سلیقه ای مناسب است.

2- پارکت به دلیل چوبی بودن از نرمی خاصی نسبت به سرامیک و موزاییک برخوردار است و هم به این دلیل هم به دلیل گرم بودنش به استخوان های بدن آسیب نمیزند.

3- طبیعی بودن پارکت این امتیاز مثبت را دارد که برای ما عوارض شیمیایی به همراه ندارد و مطمئن هستیم که در محیطی کاملا طبیعی زندگی میکنیم.

4- ماندگاری بالا از ویژگی های خوب پارکت است، به شرطی که از آن درست استفاده کنیم. در واقع پارکت این قابلیت را دارد که تا چند دهه برای ما کار کند، به شرطی که به آن آسیب نرسانیم. منظور از آسیب، زدن اشیا نوک تیز به آن، ریختن آب روی آن و تماس دائمی آن با رطوبت است. اگر موارد بالا را رعایت کنیم احتمال خراب شدن پارکت را به حداقل میرسد.

معایب پارکت

1- پارکت در صورت نصب نادرست و غیر اصولی، سر و صدای بدی ایجاد می کند و همچنین نصب پارکت در مقایسه با سایر انواع کفپوش ساختمانی نسبتا دشوار است.

2- رسیدگی به پارکت کمی دشوار است و در صورت خراشیده شدن یا برخورد شی نوک تیز با آن باید یک بار جلا داده و لاک زده شود تا خسارت وارده جبران و ترمیم شود.

3- پارکت در آتش سوزی خطر را دوچندان می کند، به خاطر این که از جنس چوب است و با شعله آتش مشتعل می شود.

4- آب دشمن پارکت است و باید در نظر داشت که پارکت با آب تا جای ممکن تماسی نداشته باشد، زیرا موجب از بین رفتنش می شود.

پارکت لمینت

به تدریج و با معرفی پارکت به بازار به مرور کار کردن با آن سخت شد و همچنین هزینه های آن طوری نبود که همه قشر های مردم بتوانند از آن استفاده کنند. همچنین پارکت های اولیه به علت اینکه از چوب تنه درخت درست شده بودند، از تنوع زیادی برخوردار نبودند و در چند طرح محدود می شدند، و مشتریان انتخاب های زیادی نداشتند. پس به همین منظور پارکت لمینت تولید و راهی بازار شدند. از انواع پر فروش پارکت لمینت در بازار ایران میتوان به پارکت ایزوفام اشاره کرد. پارکت ایزوفام به دلیل هسته HDF مقاوم و همچنین تنوع روکش و لایه رویی مقاوم از بهترین انواع پارکت لمینت موجود در بازار ایران است که با استقبال گسترده ای نیز مواجه شده است.

مزیت پارکت لمینت نسبت به پارکت چوبی

1- پارکت لمینت نصب آسان تر و سریع تری نسبت به پارکت چوبی دارد و همچنین در نصب آن از چسب استفاده نمیشود.

2- در ساخت پارکت های لمینت به جای چوب تنه درختان از HDF یا همان ( چوب متراکم ) استفاده می کنند، به همین خاطر ضرر کمتری به محیط زیست میرسد.

3- به واسطه پیشرفت صنعت چاپ، پارکت های لمینت را میتوانید در طرح ها و رنگ های گوناگون سفارش داده و تحویل بگیرید.

4- ایجاد سر و صدای کمتر نسبت به پارکت در هنگام راه رفتن و حرکت.

5- قیمت پارکت لمینت نسبت به قیمت پارکت چوبی ارزان تر است.

معایب پارکت لمینت در مقایسه با پارکت چوبی

1- پارکت لمینت نسبت به پارکت، سفت و سخت تر است و به مفاصل و استخوان ها فشار می آورد. با اینکه در پارکت لمینت، در لایه های زیرین از فوم یا کاغذ استفاده می کنند تا قدری انعطاف و نرمی را بالا ببرند اما باز هم سفتی آن نسبت به پارکت حس می شود. پارکت وینیفلکس به دلیل استفاده از مواد اولیه مرغوب و همچنین لایه روکش مقاوم از نظر استحکام نسبت به سایر انواع پارکت لمینت برتری نسبی دارد. پارکت وینیفلکس با برند VINYFLEX در حال حاضر مقاوم ترین نوع پارکت لمینت در بازار ایران است. همچنین تنوع طرح و رنگ آن زیاد است و برای هر سلیقه ای مناسب است.

2- پارکت لمینت برعکس پارکت، عمر زیادی ندارد و معمولا پس از چند سال استفاده، عیوب آن نمایان می شود و باید عوض شود.

3- امکان ایجاد درز در لابه لای پارکت لمینت، درصورت نصب غیر صحیح.

قیمت پارکت لمینت

برای تعیین قیمت پارکت عوامل مختلفی تاثیر گذارند، از جمله : نوع پارکت ، ایرانی یا خارجی بودن پارکت ، هزینه زیر سازی پارکت ، مساحت مکان مورد نظر برای پارکت شدن. مثلا هزینه نصب پارکت برای جایی که مساحت 50 متر است متفاوت است با یک مکان 200 یا 300 متری، به همین دلیل توصیه می کنیم قبل از آوردن نصاب پارکت ، با او بر سر قیمت نصب پارکت توافق کنید. اگر می خواهید محیط مورد نظر به بهترین شکل پارکت شود، باید حتما از زیر سازی آن مطمئن شوید. به عنوان مثال پیش از نصب پارکت یشیل زیر سازی به خصوص برای اماکن که ناهمواری در سطح خود دارند یا احیانا سیستم حرارتی شان گرمایش از کف است، لازم است. به این منظور قبل از عملیات نصب، از نصاب مورد نظر بخواهید که هزینه زیر سازی محیط را برآورد کند تا برای محاسبه قیمت نصب پارکت چیزی را از قلم نیفتد. برای تعیین قیمت پارکت نوع پارکت نیز تاثیرگذار است.

به طور کلی قیمت پارکت لمینت از پارکت های چوبی کمتر است و همچنین به دلیل اینکه نصب آسان تری نسبت به پارکت های چوبی دارند، هزینه نصب آنها نیز کمتر از پارکت های چوبی است. یکی پارامترهایی که موقع خرید اهمیت فراوانی دارد قیمت محصول است. تفاوت قیمت پارکت و لمینت زیاد است به دلیل اینکه در پارکت چوبی از چوب طبیعی استفاده شده است نسبت به لمینت قیمت بالاتری هم دارد. حتی هزینه نصب پارکت گرانتر از لمینت محاسبه میشود. این اختلاف قیمت پارکت چوبی و لمینت سبب میشود تا پارکت به عنوان یک کفپوش لوکس شناخته شود. لمینت حتی از سایر انواع کفپوش‌ مانند سنگ و سرامیک هم ارزانتر است.

۵/۰۲/۰۳

رابیتس چیست و چه کاربردی دارد

 رابیتس چیست و چه کاربردی دارد

رابیتس چیست؟

امروزه استفاده از سقف کاذب رواج بسیار زیادی در صنعت ساختمان سازی پیدا کرده است و این سقفها میتواند انواع مختلفی داشته باشند. رابیتس از جمله پر کاربرد ترین سقف های کاذب است که میتواند در انواع سقفها استفاده شود. در پاسخ به سوال رابیتس چیست باید گفت که رابیتس نوعی توری فولادی است که میتواند برای زیر سازی گچ کاری در سقف ساختمان ها استفاده شود. رابیتس همانند بسیاری از مصالح ساختمانی دیگر میتواند مزیت ها و معایب خاص خود را داشته باشد. در ادامه مطلب به بررسی کامل رابیتس، نحوه و مراحل نصب آن پرداخته میشود. همانطور که گفته شد رابیتس در حقیقت به نوعی توری فولادی گفته میشود که قبل از گچ کاری نهایی و به منظور زیر سازی استفاده میشود. توری های رابیتس میتواند با استفاده از مفتول ها یا سیم‌ مخصوص به شبکه فرعی متصل میشوند. برای نگه داشتن رابیتس از میله های افقی و عمودی بر روی سقف استفاده میشود هرچند که اگر سطح زیرین رابیتس از جنس چوب باشد نیازی به این میله ها نیست و میتوان از میخ و منگنه استفاده نمود. در حقیقت رابیتس و راویز کمک میکند که سطح زیرین آن به خوبی پوشش داده شود و جذابیت و زیبایی بالایی داشته باشد. اجرای سقف کامپوزیت با رابیتس کاری سقفها بسیار راحت و سریع انجام میشود و میتوان به راحتی مصالح آن را تهیه کرد. رابیتس ها میتواند در دو نوع مسطح و برجسته وجود داشته باشند و هر کدام از آنها میتواند کاربردهای متعددی داشته باشند. از کاربرد رابیتس میتوان به بخش های زیر در ساختمان اشاره کرد. 1- سقف و دیوار کاذب. 2- نماسازی ساختمان 3- اوپن و آرک آشپزخانه. 4- ترمیم ترک های ایجاد شده در دیوار ، سقف و نما. 5- سقف شیروانی و آلاچیق. رابیتس محصولی است فلزی که برای کارهای تزیینی در صنعت ساختمان استفاده می شود. رابیتس ورقه فولادی مشبک است که از انواع ورق های گالوانیزه گرم تشکیل شده و با استفاده از مفتول های گالوانیزه رابیتس بندی به شکل یک لایه به شبکه فرعی متصل می شود. رابیتس از کشش عرضی و پرس ورق های گالوانیزه تولید می شود و بعد از گذر از مرحله برش آماده استفاده می شود. از رابیتس در سقف های کاذب ، گچ کاری ، گچ بری ، پوشاندن بتن سیمانی ، ترمیم ترک های ساختمانی و .. استفاده می شود.

مزایای رابیتس چیست؟

رابیتس ها امروزه در بسیاری از سقف‌ کاذب مورد استفاده قرار میگیرند و میتواند برای پوشش یونولیت سقفی و سایر سقفها کاربرد داشته باشند. از مهمترین مزیت های رابیتس 600 گرم میتوان به موارد زیر اشاره کرد : اجرای این نوع از سقفها میتواند سرعت بسیار بالایی داشته باشد. تمامی مصالح مورد نیاز برای رابیتس کار به راحتی در دسترس افراد قرار دارد. در اجرای رابیتس میتوان از انواع طرحهای مختلفی استفاده کرد. با توجه به آنکه رابیتس کاری کار ساده ای است به راحتی میتوان نیروهای متخصص پیدا کرد.

1- در دسترس بودن مصالح و نیروی اجرایی رابیتس کاری.

2- سرعت مناسب در اجرا.

3- عدم نیاز به نیروی متخصص.

4- استحکام بالا و وزن سبک سازه.

5- حمل و نقل آسان.

6- مقاومت بالا در برابر پوسیدگی به خاطر گالوانیزه بودن.

معایب رابیتس چیست؟

رابیتس همانند انواع سقف های کاذب و مصالح ساختمانی میتواند در کنار تمامی مزیت های مختلفی که دارد معایب و ایرادات نیز داشته باشد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند : برای اجرای رابیتس لازم است که از مقداری زیادی گچ استفاده شود. هزینه‌ اجرای رابیتس کاری با رابیتس 900 گرم و با توجه به مصرف بالای گچ بالا بوده و هزینه ساخت را افزایش میدهد. استفاده از رابیتس و گچ کاری محدودیتهای جغرافیایی و آب و هوایی دارد. استفاده از رابیتس میتواند وزن ساختمان را بالا برده و در نهایت هزینه ساخت افزایش پیدا میکند.

1- دستمزد و مصرف گچ زیاد جهت نازک کاری.

2- محدودیت آب و هوایی در گچ کاری.

3- وزن تمام شده سنگین سازه.

4- قیمت بالای اقلام مصرفی مانند میلگرد و سیم رابیتس.

5- پرتی بالای مصالح در اجرای طرح های خاص.

6- قیمت تمام شده بالا نسبت به محصولات مشابه مانند کناف.

تقسیم بندی کلی رابیتس

1- بر اساس تعداد ستون :

یک برگ رابیتس از تعداد مشخصی ستون تشکیل شده  که دلیل نامگذاری آن نیز همین است. مثل 13 ستون 11ستون و 9 ستون.

2- بر اساس وزن برگه رابیتس :

یک برگ رابیتس بنا به ضخامت ورقی که برای ساخت از آن استفاده شده است ، وزن مخصوص به خود را دارد. مثل رابیتس 900 گرم و رابیتس 400 گرم و رابیتس1200 گرم.

انواع رابیتس با توجه به نوع کاربرد

1- رابیتس سبک : رابیتس با وزن 300 تا 600 گرم مثال کاشی کاری.

2- رابیتس متوسط : رابیتس با وزن 600 تا 900 گرم مثال سقف کاذب و اپن آشپزخانه.

3- رابیتس سنگین : رابیتس با وزن900 تا 1300 گرم مثال نمای سنگی ساختمان.

نکات مهم پیش از خرید رابیتس چیست؟

هرچند که برای تولید رابیتس 1200 گرم استاندارد و قواعد خاصی وجود ندارد اما به صورت کلی این مصالح به شکل رابیتس‌ ۹ پل، ۱۱ پل و ۱۳ پل تولید میشوند و میتواند بر مبنای وزن عرضه گردند. در زمان خرید رابیتس لازم است که به موارد و نکات مختلفی توجه شود که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند :

1- میلگرد باید از جنس فولاد نرم باشند تا به راحتی بتوان آنها را جوش داد.

2- انتخاب و خرید رابیتس باید متناسب با میزان فاصله های بین نبشی‌ باربر و میلگرد موجود در سقف انجام شود.

3- برای اتصال توری رابیتس به زیر کار بهتر است که از سیم‌ گالوانیزه استفاده کرد.

4- در زمان حمل و نقل میلگرد و نبشی‌ باید توجه شود که دچار تاب خوردگی نشوند چرا که در این صورت نیاز به گچ بسیار بیشتری برای مسطح شدن سقف وجود دارد.

قیمت رابیتس

از دیگر مواردی که در مورد رابیتس باید بدانید تعداد ستون است. رابیتس ها معمولا در سه نوع 9 ستون ، 11 ستون و 13 ستون تولید می شوند. هرچه تعداد ستون های بیشتر باشد ، چشمه های رابیتس کوچک تر شده و در مصرف گچ صرف جویی شده و نهایتا سازه شما سبک تر می شود. از کاربرد های رابیتس می توان به رابیتس کاری های متداول مانند آرک و اوپن، مجسمه سازی، المان های شهری، سقف و دیوار کاذب، سقف شیروانی ، ساخت آلاچیق های طرح درخت و... اشاره نمود. قیمت رابیتس همانند قیمت یونولیت، قیمت آهن، قیمت مصالح و ... میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی باشد که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند :

1- نوع آلیاژ تولید کننده رابیتس.

2- نوع رابیتس از نظر تعداد پل‌.

3- میزان و حجم خریداری شده رابیتس.

4- شرایط بازار فلزات و نرخ ارز.

5- وزن رابیتس.

نحوه تشخیص رابیتس با کیفیت چیست؟

بهتر است که در درجه از فروشنده معتبر و معتمد رابیتس را تهیه نمایید. با این حال اگر رابیتس را به صورت ایستاده نگه دارید و چند بار به زمین بزنید می توانید از کیفیت آن مطلع شوید. به این ترتیب که اگر قلع (تکه های نقره ای گالوانیزه) از رابیتس جدا شد و روی زمین ریخت یعنی رابیتس شما درجه یک نیست. توضیح بعدی که مناسب می دانم در مورد رابیتس عرض نمایم چشمه رابیتس است و موضوع این است که رابیتس سنگین تر همیشه بهتر نیست. یا ستون بیشتر همیشه بهتر نیست. به عنوان مثال رابیتس 13 ستون با وزن 800 گرم 3 چشمه  بهتر از رابیتس 900 گرم 13 ستون 2 چشمه است. برای اینکه محصول مورد درخواست شما همان چیزی باشد که فروشنده به شما ارائه می کند همیشه رابیتس را به شرط وزن خریداری کنید. و از فروشنده بخواهید در فاکتور شما این موضوع را لحاظ کند. بارگیری رابیتس برای مقادیر کم تا 3000 برگ در فروشگاه انجام می شود و برای مقادیر بالا از کارخانه و بدون واسطه بارگیری انجام می شود.

ابعاد رابیتس چقدر است؟

ابعاد ورقه های رابیتس معمولا 240 سانت در 60 سانتی متر است که در سفارش های با وزن بالای 3 سه تن قابل افزایش یا کاهش بنا به سفارش مشتری است. رابیتس کاربرد های متعددی دارد و بسته به نوع کاربرد می توان از وزن های رابیتس 400 گرم تا رابیتس 1300 گرم استفاده کرد به رابیتس های با وزن کمتر از 600 گرم رابیتس سبک گفته می شود و بسته های آن 20 عددی می باشد. به رابیتس های بالای 600 گرم تا 1400 گرم نیمه سبک و سنگین گفته می شود و بسته های آن 10 عددی می باشد. کارخانه های مختلفی در ایران رابیتس تولید می کنند که بهترین کیفیت برای کارخانه رابیتس مسعود است و رابیتس های حمید ، سینا و ایرانا نیز در بازار موجود است و قیمت مناسب تری دارد.

مراحل رابیتس کاری چیست؟

امروزه میتوان از انواع مصالح مختلف برای اجرای سقف های کاذب استفاده کرد که رابیتس یکی از مهمترین آنها است. همانگونه که مراحل نصب و اجرای دیوارهای تری دی پانل از مراحل مختلفی برخوردار است. در کنار رابیتس معمولاً اقلام زیر را نیز نیاز است : 1- میلگرد 10 ساده. 2- سیم رابیتس سیم نجاری. 3- سیم آرماتور یا قالب بندی. رابیتس کاری نیز میتواند در مراحل مختلفی انجام شود که مهمترین آنها به شرح زیر هستند:

1- نصب میلگرد آویز

اولین مرحله از نصب رابیتس نصب میلگرد است. میلگرد میتواند هم در داخل سقف دفن شده باشند و هم در این که میتوان در زمان اجرای رابیتس آنها را به سقف و تیرآهن‌ جوش داد. میلگرد میتواند بار اصلی سقف کاذب را تحمل کنند. زمانی که میلگرد در داخل سقف باشند قسمتی از آنها برای نصب رابیتس بیرون از سقف قرار داده میشود. این میلگرد میتواند در زمان اجرای رابیتس خم شود و در فرآیند جوش کاری به سایر میلگرد متصل شوند. میلگرد نباید بیشتر از ۶۰ سانتیمتر از هم فاصله داشته باشند، البته این فاصله در سقف های سنگین باید حدود ۳۰ سانتیمتر باشد.

2- نصب توری رابیتس

در مرحله دوم توری‌ رابیتس بر روی میلگرد قرار میگیرند و سپس محکم میشوند. ورقه های توری رابیتس میتواند بر اساس تعداد پلها به انواع مختلفی تقسیم شوند و هر کدام از آنها در سقف های مختلفی استفاده شوند. همانطوری که گفته شد رابیتس از جنس فولاد است و قابلیت جوش به فلزات را دارد. زمانی که برای نصب توری به میلگرد اقدام میشود باید تا جای ممکن از رابیتس‌ 9 ستون ‌یا 13 ستون استفاده کرد تا در زمان گچ کاری شکم ندهد و بتواند وزن بیشتری را تحمل کند. برای نصب توری های رابیتس به میلگرد میتوان به جای جوش کاری از مفتول های گالوانیزه استفاده کرد. این مفتول ها میتواند به خوبی رابیتس را به میلگرد متصل کنند.

3- گچ کاری

در مرحله سوم که در حقیقت مرحله پایانی رابیتس کاری است میتوان بعد از نصب کامل رابیتس اقدام به گچ کاری نهایی کرد. در این مرحله روی صفحات رابیتس با استفاده از گچ پوشش داده میشود و این کار تا زمانی که سطح سقف کاملاً صاف و یکدست شود ادامه خواهد داشت. البته گچ کاری بر روی رابیتس میتواند یک کار خسته کننده باشد به همین دلیل به مهارت و تخصص بالایی نیاز دارد. در نهایت بعد از اجرای گچ کاری میتوان از مصالح دیگری به عنوان نما و تزئین در سقفها استفاده کرد که یونولیت‌ از مهمترین آنها هستند. یونولیت بسته بندی، یونولیت فشرده، یونولیت سقفی و از جمله انواع یونولیت‌ هستند که میتواند در صنعت ساختمان سازی کاربردهای متعددی داشته باشند.

۴/۳۰/۰۳

انواع گچ ساختمانی

انواع گچ ساختمانی

گچ ساختمانی چیست؟

گچ ساختمانی از پختن سولفات کلسیم دو هیدراته‌ حاصل میشود و گچ ساختمانی متشکل از سولفات کلسیم در فاز مختلف هیدراتاسیون است. برای مثال سولفات کلسیم نیمه هیدراته ‌و سولفات کلسیم بدون آب یا انیدرید‌. هنگامی که چسباننده گچی با آب مخلوط میشود، از طریق فرآیند گیرش، سبب نگهداری ذرات جامد به همدیگر و به صورت یک توده به هم چسبیده میشود. گچ از جمله مصالح است که در صنایع ساختمان سازی از اهمیت ویژه‌ برخوردار است. گچ به دلیل ویژگی‌ که دارد از زمان‌ قدیم در امر ساختمان سازی کاربرد داشته است. در بسیاری از ساختمانهای قدیمی مخصوصاً در دوران صفویه که اغلب آنها در اصفهان موجود است، گچ نقش مؤثری داشته است و گچ کاری و گچبری‌ بسیار زیبایی از آن دوران باقی مانده‌اند. گچ به علت خواص خود از اولین قدم در ایجاد یک بنا که پیاده کردن حدود زمین و به اصطلاح برای ریختن رنگ اطراف زمین مورد نیاز است و همچنین تا آخرین مراحل بنا، یعنی سفید کاری و نصب سنگ، باز هم گچ مورد نیاز است. حتی در نقاشی ساختمان هم از گچ استفاده میکنند.

کاربردهای گچ

در صنعت ساختمان : اندود، سفید کاری، تمیزکاری، پرداخت، گچبری، ملات‌ گچی، آجر، گچ و ماسه، عایق حرارتی و صوتی، ورقه‌ پیش ساخته سقف و کف دیوار، مجسمه سازی

صنعت سیمان : افزایش زمان گیرایی (دیر گیر). هر چه سیمان زود گیر باشد، مشتری پسندتر است.

قالب سازی در صنایع چینی و سرامیک : ظروف چینی و قالب وسایل سرامیکی.

صنعت شیشه سازی : تنظیم ویسکوزیته مذاب از نظر میزان اکسیژن حل شده یا نشده.

‌صنعت ریخته گری : تولید گچ نسوز‌

صنعت کشاورزی : کشاورزی، تهیه کود شیمیایی، تهویه کننده خاک، تهیه سم‌ شیمیایی، تغییراتی که ژیپس در بخش کشاورزی ایجاد میکند، شامل موارد زیر است. کارخانه بلور گچ ساوه از بزرگترین تولید کنندگان گچ کشاورزی در ایران است. 1- بهبود ساختمان خاک و نرم کردن خاک‌ رس‌. 2- تأمین کلسیم مورد نیاز گیاهان. 3- خنثی کردن سدیم خاکهای قلیایی. 4- زلال کردن آب برکه های گلآلود. 5- فعال کردن موجودات میکروسکوپی. 6- تأمین سولفور مورد نیاز گیاهان.

پزشکی : باند پزشکی، قالب دندان، تهیه قرص، در حشره کش‌ها و رشد مخمرها، مواد غذایی و داروسازی

صنعت کاغذ سازی : شفافیت کاغذ

صنعت پتروشیمی : خشک کن

صنعت چرم سازی : جدا کننده مواد شاخی از پوست، تهیه سولفات دو سود؛ تهیه اسید سولفوریک و اکسید کلسیم؛

پرکننده : ‌گوگردزدایی از گازهای زائد

خواص گچ ساختمانی

گچ از سایر مصالح ساختمانی سبک تر است.  به عنوان مثال گچ متین دارای وزن مخصوص دانه‌ای آن ۲/۸ و وزن مخصوص آن ۸۵ است. باید توجه کرد که سبک بودن گچ یکی از امتیازات آن است. نکته جالب توجه دیگر این است که روی سنگ گچ رستنی نمی‌روید و گیاهی سبز نمی‌شود.

واکنش در برابر رطوبت

یکی از معایب گچ آن است که در برابر رطوبت مقاوم نیست و به سرعت آب جذب می‌کند تا به حالت پایدار خود برسد. هنگامی که چسباننده گچی با آب مخلوط می‌شود، از طریق فرایند گیرش، سبب نگهداری ذرات جامد به همدیگر (به صورت یک توده به هم چسبیده) می‌شود.

واکنش در برابر حرارت و صوت

سطوح گچی در برابر انتقال حرارت و همچنین صوت، عایق به حساب می‌آیند.

جمع شدگی

گچ ساختمانی یک درصد افزایش حجم دارد. در نتیجه مسئله منقبض شدن پس از گیرش که در مورد سیمان مطرح است، در مورد گچ وجود ندارد. برای مثال اگر در دیواری ترک وجود داشته باشد، میتوان آن را با گچ پر کرد. به همین دلیل در گذشته و قبل از دستیابی به فناوری جدید (پوشش رنگ، کاشی، سرامیک و) سطوح ساختمان‌ را فقط گچ کاری میکردند. البته باید دانست که سطح گچ به دلیل نداشتن سوراخ های ریز، یک سطح صاف و بهداشتی است. از همین خاصیت گچ استفاده میکنند و آن را برای پوشش سطوح وسیعی که نباید درز انبساط باشند، به کار میبرند.

اثر بر فلزات

یکی از خصوصیات گچ این است که فلزات را سولفاته میکند. در نتیجه فلزات نباید مستقیماً در تماس با با گچ باشند و ‌لازم است پیش از تماس با گچ از پوشش ضد زنگ برخوردار شوند.

محافظ در برابر آتش

یکی دیگر از امتیازات گچ آن است که در برابر آتش مقاومت میکند. فرایند مقاومت در برابر آتش با استفاده از گچ چنین است که فرض کنید روی یک ستون فولادی با ‌لایه‌ای از گچ پوشیده شده باشد. در صورت آتش سوزی آب تبلور  تبخیر میشود و ‌لایه‌ای از بخار آب روی فولاد را میگیرد. به عنوان مثال گچ ساوه طلایی در نتیجه با اینکه دمای محیط در اثر آتش سوزی با‌لا میرود، دمای ستون فولادی تا مدتی روی درجه ۱۰۰ سانتیگراد ‌میماند و همین مقدار زمان برای رسیدن نیروهای آتش سوزی و اطفاء حریق کافی است.

مقاومت

مقاومت گچ به مقدار آب موجود در خمیر گچ و همچنین به دمایی که در آن گیرش حاصل می‌شود، بستگی دارد. مقاومت گچ برخلاف سیمان، به سرعت زیاد می‌شود و بعد ثابت می‌ماند.

اثر بر خاک

وجود گچ در خاک (حتی تا ۲۵ درصد) از دیدگاه کشاورزی بی ضرر و در مواردی نیز مفید است. اما از دیدگاه سازه‌ای بیش از چهار درصد گچ در خاک‌ سبب تخریب‌های سازه‌ای خواهد شد. گرچه اکثر ‌محققان معتقدند که میزان خسارت‌های وارد شده با مقدار گچ موجود در خاک تناسب ندارد، اما در اغلب موارد، وجود گچ در خاک موجب مشکلات عمده‌ای در ساخت سازه‌ها و نیز کاهش عمر مفید آنها می‌شود.

‌درصد آب مصرفی

سخت شدن ملات گچ در مکان‌های نمناک تا چند ماه طول می‌کشد و در این صورت مدت مقاومت ملات گچ به‌ تدریج افزایش می‌یابد. به عنوان مثال در زمان گچ کاری با گچ کوه سفید سمنان هر چه آب ملات گچ بیشتر باشد زمان گیرش آن افزایش یافته و مقاومت آن بسیار کم می‌شود. زیرا پس از تبخیر آب در توده گچی سوراخ و روزنه‌هایی اضافی ایجاد می‌شود.

‌گرمای محیط

معمولاً لایه‌های گچی مجاور با لوله‌های بخاری و شومینه پس از مدتی ترک می‌خورد. زیرا در اثر گرما به طور مداوم منبسط و منقبض شده و آب خود را به شدت از دست می‌دهد.

گچ پاششی

پاشیدن گچ به روش سنتی بر روی سطح کار، دارای ضایعات فراوانی است و این امر باعث از بین رفتن محصول و افزایش هزینه اجرا میشود. اما گچ پاششی یا پلیمری دارای امتیازات خوبی در این زمینه هستند. گچ پاششی از اضافه کردن پلیمرهای خاصی به گچ به دست می‌آید. از مزایای این گچ میتوان به موارد ذیل اشاره کرد. این گچ پس از پاشش توسط دستگاه همانند بتن سخت میشود.

‌مقاومت در برابر رطوبت

‌گچ پاششی در مقابل حرارت دارای مقاومت بیشتری نسبت به گچ معمولی است. با استفاده از این گچ، مرحله گچ کاری با گچ و خاک آماده در ساختمان حذف می‌شود. به علت این که این گچ از مواد افزودنی ویژه‌ای برخوردار است، تا ضخامت ۱۰ سانتیمتر بر روی متریال‌های مختلف از جمله آجر و بتن قابل اجرا است. در صورتی که گچ معمولی در ضخامت‌های زیاد ترک می‌خورد. ‌این گچ، ستون‌های بتنی و فلزی را مستقیماً پوشش می‌دهد. در صورتی که گچ معمولی به علت جذب آب پایین بتن یا آهن، چسبندگی کمی با این متریال‌ها ایجاد ‌کند، ناچار به استفاده از توری مرغی هستید. ‌سرعت اجرای گچ پاششی نسبت به گچ عادی حدود ۵ برابر است (۲۰۰ متر مربع در روز) و مقاومت فشاری آن بیشتر از ۲ برابر گچ عادی است.

‌امکان استفاده در مناطق مرطوب

‌در این روش پرت گچ به حداقل می‌رسد ولی ایراد عمده این نوع گچ که باعث عدم استقبال از آن شده هزینه بالای آن است. گچ پاششی روی متریال‌های مختلف از جمله آجر، بتن، فوم، سفال، سیمان، لیکا، هبلکس و و غیره قابل اجرا است. روش گچ‌ کاری با گچ پاششی بیشتر برای فضاهای بزرگ مقرون به صرفه است. زمان گیرش گچ پاششی برای کارهای بزرگ و سطوح بیشتر در نظر گرفته شده و با افزودنی نگهدارنده آب ( کلویید هیدروفیل ) از خارج شدن سریع آب محتوی در گچ جلوگیری به عمل می‌آورد. گچ پاششی نیز دارای انواع مختلفی است. نظیر گچ پاششی معمولی، گچ پاششی عایق کاری روی پشم، سنگ و

انواع گچ در گچکاری

گچ گیپتون : که از ترکیب گچ و افزودنی‌های چسبنده‌ای نظیر سریش بدست می‌آید. گچ گیپتون به دلیل پیوستگی عالی با سطوح بتنی نیازی به رابیتس کاری ندارد و میتوان به صورت مستقیم گچ گیپتون را بر روی سطوح بتن اجرا کرد. سطوح بتنی که بر روی آن میتوان از گچ گیپتون استفاده کرد شامل سطوح دیوار برشی و تیر و ستون بتنی در ساختمان است.

‌گچ عاج : دارای دانه بندی بسیار نرم و میکرونیزه است.

‌گچ مرمر : گچ بدون آب مولکولی است که با محلول مخلوط شده و مجدداً پخته می‌شود و در مقابل رطوبت مقاوم است.

کاربرد گچ در صنعت ساختمان

معمولاً از گچ‌ در صنعت ساختمان به عنوان اندود دیوارها و سقف استفاده میشود. معمولاً گچ خاکی جهت زیر کار ( اندود اولیه ) و گچ سفید به عنوان اندود نهایی ( روی گچ و خاک ) اجرا میشود. البته گچ دارای کاربردهای زیاد دیگری نظیر مصارف پزشکی، مجسمه سازی، تولید قطعات پیش ساخته جهت گچ ‌بری ساختمان، نصب ابزار گچی و گچبری، قالب ‌سازی، ساخت رنگ لعابی و میباشد.

دامنه کاربرد فرآورده‌های گچی شامل گچ‌ ساختمانی از پیش مخلوط شده‌ای هستند که به عنوان مواد نازک کاری در اندود کاری دیوار و سقف داخل ساختمان و همچنین کارهای تزیینی به کار میرود. این فرآورده‌ برای برآورده کردن الزامات کاربردی مربوط، با استفاده از افزودنی ها یا افزونه ها، سنگدانه ها و سایر چسباننده ها به صورت ویژه‌ ترکیب میشود. این استاندارد اندود گچی و اندود پایه گچی برای کاربردهای دستی و ماشینی را نیز، در بر میگیرد. همچنین این استاندارد برای چسبانیده‌ گچی که به طور مستقیم، در محل مصرف میشوند‌ یا برای تولید بلوک‌ گچی، صفحات گچ برگ کناف یا صفحات روکش دار گچی، برای اندود کاری با گچ الیاف دار و سقف پوش های گچی مورد استفاده قرار میگیرند، کاربرد دارد. همچنین این استاندارد، گچ ساختمانی مورد استفاده در آجر کاری را نیز در بر میگیرد. این استاندارد، گچ مورد استفاده برای کرم‌ بندی کف را در بر نمیگیرد. این استاندارد آزمون‌های مرجع مربوط به خصوصیات فنی و ارزیابی انطباق فرآورده‌های تحت پوشش را مشخص میکند. آهک ساختمانی (هیدروکسید کلسیم) را میتوان به عنوان چسباننده افزودنی همراه با گچ مورد استفاده قرار داد. چنانچه چسباننده گچی از اجزای متشکل فعال اصلی در اندود باشد، در این صورت این استاندارد این نوع اندود را در بر میگیرد.

انواع گچ تولیدی در کارخانه ها

‌گچ‌ دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام کاربرد خاص خود را دارند و شامل موارد زیر است.

1- گچ خاک آماده : این نوع گچ مختص زیر کار بوده که از آن به عنوان لایه اول گچ کاری استفاده میشود. از پر فروش ترین انواع گچ و خاک آماده میتوان به گچ و خاک اسپیران محصولی از گروه توسعه گچ متین اشاره کرد.

2- گچ میکرونیزه : این نوع گچ را برای سفید کاری با مش بالا استفاده میکند.

3- گچ سفید کاری : از گچ سفید کاری برای لایه نهایی گچ کاری و پرداخت بهره میگیرد. از انواع پر فروش گچ سفید کاری میتوان به گچ سمنان اشاره کرد. گچ سمنان با برندهای سمنان جم، درسا، متین، حریر و بارز در بازار به فروش میرسد.

4- انواع گچ‌ ترکیبی : توجه داشته باشید که نوع دیگری از گچ‌ وجود دارند که به صورت ترکیبی هستند. در واقع مواد افزودنی داشته و عملیات سبک سازی روی آنها انجام شده و به عنوان عایق مورد استفاده قرار می گیرند که شامل موارد زیر هستند.

5- گچ گیپتون : این نوع گچ را برای گچ کاری روی بتن استفاده میکنند.

6- گچ سیوا : بهتر است بدانید که از ترکیب گچ با مواد افزودنی خاص همانند پرلیت و می‌توان گچ سیوا را به دست آورده و از آن به عنوان گچ زیر کار استفاده نمود. این نوع گچ دارای مزیت ‌های زیادی است که مهمترین آن گیرش اولیه و نهایی بالای آن است که میتوان زیر کار تمیزی را در نهایت ارائه نمود.

7- گچ ساتن : این نوع گچ هم مانند گچ سیوا تهیه میشود و از آن به عنوان لایه نهایی گچ کاری میتوان استفاده نمود و گزینه مناسبی برای سفید کاری می باشد. توجه داشته باشید که گچ های ساتن نه تنها دارای گیرایش اولیه و نهایی هستند، بلکه کاملاً ضد آب بوده و قابلیت شست و شو دارند. حتی این نوع گچ‌ها در برابر رطوبت، خش و ترک هم دارای مقاومت بالایی هستند.

8- گچ پاششی : به گچ‌ پاششی به دلیل اینکه پلیمر‌ اضافه میشود، در اصطلاح پلیمری هم گفته میشود که متخصص گچ کاری با استفاده از دستگاه گچ پاش است. استفاده از دستگاه گچ پاش علاوه بر اینکه سرعت اجرای کار را افزایش میدهد، باعث به هدر رفتن محصول نشده و هزینه‌ را کاهش میدهد.

مزیت گچ‌ پاششی

این نوع گچ‌ بعد از اینکه با استفاده از دستگاه پاشیده شوند، مانند بتن سقف و سخت شده و این مسئله باعث میشود تا در برابر رطوبت مقاومت بالایی داشته باشند. این نوع گچ‌ حتی در مقابل حرارت هم تا حد قابل ملاحظه‌ مقاوم هستند و در ساختمان سازی‌ نوین برای حذف مرحله گچ و خاک از این نوع گچ استفاده می‌‌کنند تا در هزینه‌ صرفه جویی شود. مزیت دیگر گچ‌ پاششی این است که میتوان مستقیماً روی خود سازه سقف از آنها استفاده نمود و با سرعت بالا کل سقف را پوشش داد. نکته مهم این است که گچ‌ پلیمری را میتوان با ضخامت ۱۰ سانتی متر هم روی آجر و بتن اجرا نمود. البته فراموش نکنید که این قابلیت به خاطر مواد افزودنی است که در گچ‌ پاششی وجود دارد و همین مسئله شرط آکوستیک بودن گچ‌ پاششی را تضمین میکند. در صورتی که ستون‌ بتنی یا فلزی در ساختمانی وجود داشته باشد، میتوان مستقیماً از این نوع گچ‌ استفاده نمود و کل ستون را به راحتی پوشش داد.

قیمت گچ ساختمانی

  گچ ساختمانی این سنگ از مصالح کلسیم دار است و عموما در اقصی نقاط جهان یافت میشود. در ایران نیز بیشتر در اطراف تهران، کویر مرکزی و مشهد گچ س...